lördag 25 augusti 2012

Valla får, berika hönsgård, m.m

Fåren har varit ute på bete ett tag nu och det börjar bli ont om grönt i deras hage. Eftersom de bara går på 1/4 av ängen så kände jag att de ju borde få äta det som är utanför deras hage också då det gräset annars bara går till spillo! Jag tog därför bort eltrådarna vid "entrén", vi har handtag på båda sidor av ingången så man kan ta bort trådarna helt, och tog med mig fåren ut på nya betet!


Nämnas bör också att våra får nu är otroligt sociala och kommer galopperande så snart man kommer in i hagen. Har man dessutom en hink med tackfor och havre med sig så lämnar de inte min sida om jag så skulle knata hela vägen in till byn. =)

Jag inväntade hela flocken innan jag begav mig ut genom ingången så ingen stackare skulle bli kvar på fel sida elstängslet sen gick jag och skramlade lite med hinken tills vi var ute mitt på fältet. Självklart blev de lite distraherade av grisarna som nyfiket kom fram till sitt stängsel för att kolla vad som hände på andra sidan men efter en kort glo-tävling så insåg fåren att det fanns roligare saker på ängen än två instängslade grisar.


Lite nervöst var det allt första gången då de ändå ger sig iväg en bra bit från mig men de har en härlig rutin som de upprepar var 5-10de minut. Det börjar med att ett av fåren, ofta med Rakel eller lammet Kristina i täten, tittar upp från gräset, ser mig, börjar galoppera mot mig och bräcka vilket får igång resten av flocken som avbryter betandet och kommer i full fart till mig och stannar ett par centimeter framför/runt mig. =)

De brukar då få ett smakprov från hinken som jag annars håller tätt intill för att kunna skramla lite med ifall de skulle röra sig för långt bort.

De brukar få vara ute och beta i någon halvtimme-timme sen skramlar jag lite och börjar gå tillbaka till ingången varpå hela flocken sitter klistrade runt mina ben. Vi går in till mitten av deras hage där jag lagt en planka som jag strör ut innehållet från hinken på. Där blir de då kvar medan jag i lugn och ro kan fästa tillbaka stängslet vid ingången!

Jag vill snart börja släppa ut hönsen också men först vill jag sätta upp ett hönsnät mot vägen ifall de skulle få för sig att knata iväg åt det hållet. Under tiden så sysselsätter jag mig med att berika deras miljö i hönsgården! Jag har skruvat upp lite grova grenar, ställt in lite gamla sågbockar som fanns här på gården och skruvat upp en skiva så de har ett litet gömställe under den och en liten plattform att stå på. Så brukar jag varje dag klippa lite sly och sätta in åt dem, både så grönskan ger lite skugga och så att de har något grönt att äta! Vi har också byggt upp en liten stenmur för att hålla nere hönsnätet samt för att göra det lite mer dekorativt!



Sågbocken och den understa grenen är de som är mest populära än så länge!



Katterna har vågat sig längre och längre från huset och syns nu smyga runt även på gårdsplan. Musfällorna i stallet är därför borttagna då de inte ska råka illa ut och istället kunna få lite träning ;) De utforskar de flesta ställen med stor nyfikenhet och ibland lite väl stort mod, Birgitta valde idag att ta en tur uppe på taket till brygghuset till exempel.




Sist men inte minst vår lilla Astá som idag var på sin första klass på valpkursen där hon skötte sig över förväntan! Första gången nu så var det mest för oss ägare att gå igenom lite teori och lära känna varandra i gruppen så valparna fick sitta med oss inne i lektionsrummet och träna på att vara passiva. Jag trodde hon skulle skälla sig gul och blå eftersom hon väldigt gärna gör det när andra hundar är i närheten men hon var förvånansvärt tyst! Skällde till lite då och då men inga sådana ihållande sessioner som jag fasade för! Hon lade sig till och med att sova en kort stund. Det ska kanske tilläggas att jag hade med korvbitar som hon fick lite då och då när hon var duktig/tyst vilket säkerligen hjälpte!

Hon är relativt duktig på att stanna vid grinden och vid dörren för att invänta vårt "varsegod" innan hon går utanför! Det sitter givetvis inte till 100% ännu men hon ju bara 4,5 månad så jag tycker hon är duktig! Kommandot "tack" (loss) kan hon väldigt bra, hon älskar ju att leka med en och därför har det varit väldigt lätt att träna in detta kommando! "Låt bli" dvs jag lägger något gott på golvet framför henne som hon inte får ta förrän hon får ett "varsegod" är hon också väldigt bra på! Att ta saker ur ett vattenbad är inga problem alls och vi tränar på att sitta vid vår vänstra sida, att stanna medan vi gömmer leksak/godis samt lite gå-zick-zack-mellan-benen och "hämta"/"apport".


Det som går mindre bra med henne är när människor och hundar kommer hem till oss. Hon skäller som sagt ganska mycket vid dessa tillfällen för att hon blir så glad. Vi försöker därför bjuda hem så många som möjligt som orkar med att ignorera valpen som skäller (hon/de får hälsa först när hon lugnat ner sig) så hon ska bli lite lugnare. Jag tycker det går lite bättre men det beror också på vem som kommer. Vi hade besök här för ett par dagar sedan av ett par vänner och deras rottis/schäfer-tik på 7 år som är otroligt lugn och henne skällde Astá väldigt mycket på. Inte aggressivt utan mer för att få igång henne att leka vilket är väl bättre även om skallen skär i öronen på en själv. Så, som sagt, mer sån träning!

Med katterna och henne så går det jättebra nu, och vad är en kompis om inte en som accepterar att vara huvudkudde när man sover? ;)


2 kommentarer:

  1. Heja er! Vad fint ni gör till hönsen! Inspirerande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! =D Det är så givande också eftersom de direkt börjar picka och undersöka de sakerna man sätter in till dem! Försökte släppa ut dem fritt igår vilket resulterade i en överlycklig, konstant skällande hund (uppbunden såklart), och höns som begav sig oroväckande nära skogen så den friheten fick de inte smaka på så länge ;) Att valla in dem var ett jobb i sig också! Ska försöka få upp nått litet hönsnät så de inte flyr in i skogen också tänker jag nu! ;)

      Hoppas det är bra med er annars!

      Radera